Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ρύθμιση - ανάσα για τους οφειλέτες των Ταμείων

Ρύθμιση - ανάσα για τους οφειλέτες των Ταμείων
Θα μπορούν να αποπληρώσουν σε 12 δόσεις τις εισφορές του πρώτου εξαμήνου του 2013
02 Αυγ 2013 - 11:06
Picture 0 for Ρύθμιση - ανάσα για τους οφειλέτες των Ταμείων
Υστατη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τη ρύθμιση των 48 δόσεων θα έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
 
Σύμφωνα με τα Nea.gr με ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις τις τρέχουσες οφειλές που έχουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Ετσι ανοίγει η πόρτα για να υπαχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν ώς το τέλος του 2012, αφού, όπως είναι γνωστό, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη σ' αυτήν είναι να έχουν εξοφλήσει τρέχουσες οφειλές τους από τις αρχές του 2013.
 
Ο υπουργός Εργασίας, που προσδοκά ότι η ρύθμιση αυτή θα διευκολύνει επιχειρήσεις και επαγγελματίες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα των Ταμείων, βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος άμεσα πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου με την οποία θα δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου. Το μέτρο θα ξεκινήσει από το ΙΚΑ, αλλά πρόκειται να εφαρμοσθεί για τους ασφαλισμένους και των άλλων Ταμείων, όπως ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα έσοδα των Ταμείων που παρουσιάζουν μαύρη τρύπα από τη μείωση των εισφορών.
 
Μέχρι σήμερα προϋπόθεση για την υπαγωγή στη Νέα Αρχή, όπως ονομάσθηκε η νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή έως και 48 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ήταν να καταβάλλονται ανελλιπώς από το νομικό πρόσωπο ή τον επιτηδευματία οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2013 ή να έχουν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση. Ωστόσο, η  πρόβλεψη αυτή απέκλεισε από την ευνοϊκή ρύθμιση χιλιάδες ασφαλισμένους.
 
Το πρόβλημα μεταφέρθηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οπότε και αποφασίσθηκε η ρύθμιση προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στη Νέα Αρχή και εργοδότες ή επιτηδευματίες που θέλουν να είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων θα αφορά μόνο τις οφειλές από εισφορές του πρώτου εξαμήνου του 2013 και όχι των επόμενων μηνών, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν κανονικά εφάπαξ από τους υπόχρεους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου