Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ρύθμιση οφειλών για το 2013 προς το ΙΚΑ σε 12 δόσεις

Ρύθμιση οφειλών για το 2013 προς το ΙΚΑ σε 12 δόσεις

August 2, 2013 στις 1:45 pm

68F150DC43B375304A809D13C836F2C6
Με νέα εγκύκλιο διευκολύνει το υπουργείο Εργασίας την υπαγωγή στη «Νέα Αρχή»
Υστατη ευκαιρία να ρυθμίσουν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία δίνει το υπουργείο Εργασίας σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.
Εγκύκλιος του ΙΚΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες θα προβλέπει πως όσοι οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη του 2013 προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να ενταχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.
Μέχρι σήμερα προϋπόθεση για την υπαγωγή στη «Νέα Αρχή», όπως ονομάσθηκε η νέα ρύθμιση, ήταν να καταβάλλονται ανελλιπώς από το νομικό πρόσωπο ή τον επιτηδευματία οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2013 ή να έχουν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.
Η πρόβλεψη αυτή απέκλεισε από την ευνοϊκή ρύθμιση χιλιάδες ασφαλισμένους που είτε είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία (που δημιουργήθηκαν το 2013), είτε δεν μπορούσαν μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση, να συγκεντρώσουν και καταβάλλουν εφάπαξ τα χρωστούμενα.
Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος και ζήτησε από τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλο να βρεθεί τρόπος προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στη «Νέα Αρχή» και εργοδότες ή επιτηδευματίες που θέλουν να είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Ετσι, εγκύκλιος του ΙΚΑ  που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες θα δίνει τη δυνατότητα σε οφειλέτες των ταμείων να ρυθμίσουν έως και σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις τα χρέη του πρώτου εξαμήνου του 2013, ώστε να μπορούν εν συνεχεία να υπαχθούν στη ρύθμιση των πολλών δόσεων.
Η διευθέτηση των 12 δόσεων θα αφορά αρχικά στο ΙΚΑ και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΕΑ.
Υπενθυμίζεται πως με την ρύθμιση για τη «Νέα Αρχή» που ήδη τρέχει από τα τέλη Ιουνίου, ρυθμίζονται οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΕΑ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Ανάλογα δε με τον χρόνο εξόφλησης τα χρέη αυτά και οι προσαυξήσεις τους αποπληρώνονται με κλιμακούμενη έκπτωση έως και 40%. Δηλαδή ένας οφειλέτης που τον Αύγουστο μπει στη ρύθμιση για 46 δόσεις, αλλά τελικά εξοφλήσει την οφειλή του σε μικρότερο διάστημα θα έχει έκπτωση (η επιστροφή θα δίνεται με την τελευταία δόση).
Στην περίπτωση δε της εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών προβλέπεται η μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων.


Διαβάστε περισσότερα http://e-ptolemeos.gr/?p=35184#ixzz2ap2PQeBG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου