Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

SOS από τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος


SOS από τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος

Επίθεση στους υπολογιστές από τον "ιό των 100 ευρώ"
Ο "ιός των 100 ευρώ" επιτίθεται στους υπολογιστές. Πρόκειται για ιό που προσβάλλει τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή και εμφανίζεται ως ιστοσελίδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «μπλοκάροντας» το μηχάνημα και ζητώντας 100 ευρώ για να το ξεμπλοκάρει.

Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες ότι πρόκειται για το λογισμικό με την ονομασία «Ransomware» ή κοινώς «ιός των 100 ευρώ», που εξακολουθεί να εμφανίζεται στο Διαδίκτυο και παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έξαρση σε πολλές χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Περισσότεροι από 20.000 πολίτες στην Ελλάδα εκτιμάται ότι έχουν πέσει θύματα του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», πρόκειται για έναν διεθνή ιό, που έχει απασχολήσει ακόμη και την Ιντερπόλ. Τα θύματά του παγκοσμίως είναι εκατομμύρια, όπως και τα κέρδη των κράκερ -των δημιουργών του δηλαδή- που εκτιμώνται γύρω στα 450 εκ. ευρώ! Στα μηνύματα που εμφανίζονται στους χρήστες του εξωτερικού, ο υπολογιστής φαίνεται ότι μπλοκάρει από την αντίστοιχη υπηρεσία ασφαλείας της χώρας.

Η «πηγή» του ιού φαίνεται πως εντοπίζεται σε χώρα στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ συλλήψεις για το θέμα έχουν γίνει στη Γερμανία.

Στην ελληνική του εκδοχή, το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη το οποίο αναφέρει ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λόγω παράνομης δραστηριότητας.

Με πιστωτική
    Στο κείμενο που φαίνεται στη σελίδα αυτή αναφέρεται ότι για το «ξεκλείδωμα» απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 20.000 ανυποψίαστοι πολίτες στην Ελλάδα έχουν πέσει θύμα του συγκεκριμένου ιού. Μάλιστα, πολλά είναι τα τηλεφωνήματα στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. από πολίτες που είτε ζητούν λεπτομέρειες για το «μπλοκάρισμα», είτε έχουν ήδη καταβάλει το ζητούμενο ποσό και ο υπολογιστής τους δεν έχει ξεμπλοκάρει.

Η αρμόδια υπηρεσία παρακαλεί τους χρήστες του Διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να μην προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων. Αντίθετα, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού για την απομάκρυνση του κακόβουλου λογισμικού.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου