Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Nέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Γράφει ο Γιώργος Α. Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Nέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος

Επιτέλους νέος Κώδικας Φορολογίκας Εισοδήματος. Σχετικό άρθρο μου στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ Σαββατοκύριακο http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=113078074

Γράφει ο Γιώργος Α. Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών
Σε άρθρο μου για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος της χώρας, περί τα μέσα Φεβρουαρίου, είχα επισημάνει ότι η βασική αποστολή του φορολογικού συστήματος είναι αφενός η μεταβίβαση στο Δημόσιο των αναγκαίων πόρων για τη χρηματοδότηση των δαπανών του η οποία πρέπει να γίνεται με το χαμηλότερο κόστος δημοσιονομικό και συμμόρφωσης των φορολογουμένων φυσικών και νομικών προσώπων και αφετέρου, ως εργαλείου άσκησης οικονομικής πολιτικής, είναι η αύξηση του παραγόμενου προϊόντος με ταυτόχρονη διασφάλιση της δίκαιης διανομής του.
Το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας και της αστάθειάς του, παρουσιάζει μια σειρά από αδυναμίες με αποτέλεσμα να μην επιτελεί την αποστολή του. Η πολυπλοκότητα οι δυσχερείς διαδικασίες εφαρμογής και η αστάθεια είναι τα σημεία εκείνα του φορολογικού συστήματος που το έχουν καταστήσει αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό. Ειδικά δε σε ότι αφορά τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ΚΦΕ), ο υφιστάμενος Ν. 2238/1994 προέρχεται από την δεκαετία του 1950 γιατί ουσιαστικά κωδικοποιήθηκαν σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις του ΝΔ 3323/1955 για τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων και του ΝΔ 3843/1958 για τη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων. Από το 1994 μέχρι σήμερα έχει δεχθεί τόσες μεταβολές που ακόμα και ειδικοί στο φορολογικό δίκαιο δυσκολεύονται να κατανοήσουν διατάξεις ή/και «ερμηνείες» από σχετικές εγκυκλίους, πόσο μάλλον οι φορολογούμενοι.
Επιτέλους όμως, ύστερα από πολλά χρόνια «εξαγγελιών» για τη δημιουργία ενός νέου φορολογικού συστήματος, βλέπουμε κινητικότητα στο θέμα αυτό. Ειδικότερα κατατέθηκε ο νέος Κ.Φ.Ε. ο οποίος υλοποιεί την από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων δέσμευση του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη για τη δημιουργία από την αρχή ενός σύγχρονου, απλού και κατανοητού νομοθετήματος στο οποίο, ενώ δεν παραλείπεται καμία διάταξη ουσίας χαρακτηρίζεται από απλότητα και σαφήνεια. Αυτό από μόνο του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, σε αντίθεση με τον υφιστάμενο κώδικα, είναι λειτουργικό νομοθέτημα για το οποίο δεν θα απαιτηθεί η έκδοση πολλών ερμηνευτικών εγκυκλίων.
Ενδεικτικά, με το νέο ΚΦΕ μπαίνουν επιτέλους οι βάσεις για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου καταργώντας αρχικά αδικαιολόγητες εξαιρέσεις από το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα εισάγονται για πρώτη φορά στοχευμένες διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σημαντική επίσης καινοτομία, παρότι την είχαμε δει από τον φορολογικό νόμο του Ιανουαρίου, είναι η φορολογία της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα του φορέα άσκησης αυτής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) με αποτέλεσμα η επιλογή νομικής μορφής πλέον να γίνεται για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αποκλειστικά και μόνο στην άσκηση της δραστηριότητας και όχι να χρησιμοποιείται ως εργαλείο φορολογικού προγραμματισμού. Τέλος, εισάγει τα χαρακτηριστικά εκείνα στοιχεία που καθιστούν μια επιχειρηματική δαπάνη εκπιπτόμενη από τα ακαθάριστα έσοδα και αναφέρει ρητά τις δαπάνες εκείνες που δεν εκπίπτουν, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε, ικανοποιώντας σχετική πάγια απαίτηση της επιχειρηματικής κοινότητας.
Ο νέος αυτός κώδικας σηματοδοτεί την αρχή μιας ουσιαστικής ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης άσχετα αν από την ημέρα που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση δέχθηκε αρνητική κριτική από πολλούς οι οποίοι, από το πνεύμα των ανακοινώσεών τους, φάνηκε ότι ήταν πολύ ενοχλημένοι. Γιατί άραγε να ενοχλεί τόσο πολύ ένας σύγχρονος καινοτόμος, απλός και κατανοητός ΚΦΕ; Μάλλον διότι ξεβολεύει όλους όσους είχαν «επενδύσει» επί σειρά ετών στην πολυπλοκότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου