Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ετοιμος να κατεβάσει ρολά ο ΟΑΕΕ

Ετοιμος να κατεβάσει ρολά ο ΟΑΕΕ

Η «τρύπα» για το 2013 θα ξεπεράσει τα 340 εκατ. ευρώ. Σχέδιο στήριξης επεξεργάζεται το υπ. Εργασίας
Σε στενό «μαρκάρισμα» της τρόικας βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, από τον οποίο απαιτεί γενναίες περικοπές σε συντάξεις, επιβολή φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που οι βιοτέχνες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και σε αδυναμία καταβολής εισφορών.
Χθες, έπειτα από πιέσεις, ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε επέκταση για 6 μήνες στη δυνατότητα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε 100.000 άνεργους ελευθεροεπαγγελματίες.
Η «οικονομική εικόνα» του ΟΑΕΕ περιγράφεται από τα εξής στοιχεία: Κάθε μήνα ο Οργανισμός εισπράττει γύρω στα 120 εκατ. ευρώ από εισφορές, ενώ καταβάλλει 260 εκατ. ευρώ σε παροχές (συντάξεις κτλ.). Εντός του πρώτου πενταμήνου του έτους έχει εισπράξει 480 εκατ. ευρώ από τα 1,1 δισ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης για το 2013, ενώ το έλλειμμα του τρέχοντος έτους αναμένεται να διαμορφωθεί στα 340 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα οικονομικά στοιχεία ενδέχεται τελικώς να αποδειχθούν υποτιμημένα, καθώς η κρίση συνεχώς βαθαίνει στην αγορά και έχει πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είτε κλείνουν είτε «φυτοζωούν» και αδυνατούν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.
Το υπουργείο Εργασίας, το οποίο καλείται να διαμορφώσει μέτρα στήριξης του Ταμείου, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Η διάταξη του Νόμου 3986/2011 που προέβλεπε την επιβολή από 1.1.2013 εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες (προτάθηκε το ύψος του 0,2%) για τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ θα εφαρμοστεί από 1.1.2014.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο περικοπών στη βασική σύνταξη του ΤΕΒΕ μέχρι 50% και από 220 ευρώ να κατέβει στα 110 ευρώ, με δεδομένο ότι έχουν υψηλή κλίμακα.
Σημειώνεται ότι προσφάτως το υπουργείο είχε επιχειρήσει να περάσει διάταξη νόμου για τη μείωση των συντάξεων κατά 25 ευρώ το μήνα και στα τρία Ταμεία (ΤΕΒΕ-ΤΣΑ και ΤΑΕ), που θα περιορίσει τις δαπάνες του ΟΑΕΕ κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Η διάταξη ξεσήκωσε αντιδράσεις και αποσύρθηκε.
Ο ΟΑΕΕ ασφαλίζει περίπου 732.000 άμεσα ασφαλισμένους, ενώ ο αριθμός των οφειλετών προς το Ταμείο φθάνει τους 656.000 (εκ των οποίων οι 199.000 έχουν βάλει ήδη λουκέτο). Οι οφειλές αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,7 δισ. είναι προσαυξήσεις.
Οι οφειλές αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 1,4 δισ. ευρώ, όταν τα προϋπολογισθέντα έσοδα (από εισφορές και όχι κρατική επιχορήγηση) για την τρέχουσα χρονιά είναι 2,1 δισ. ευρώ.
Αντιθέτως, οι οφειλές του ΟΑΕΕ προς τρίτους φθάνουν περίπου τα 400 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 80 εκατ. αφορούν τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, τα 60 εκατ. ευρώ τον ΕΟΠΥΥ και τα 260 εκατ. ευρώ εσωτερικό δάνειο από το ασφαλιστικό ταμείο Ναυτικών Πρακτόρων και Αρτοποιών.
Δεσμεύσεις Βρούτση
Κατά τη συνάντηση που είχε χθες το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ με τον υπουργό Εργασίας, ο κ. Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας όλων των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ για 6 μήνες, ως ένα μέτρο έκτατης κοινωνικής στήριξης μεγάλης μάζας του πληθυσμού, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται χωρίς τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα επανεξετάσει το υπάρχον πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού πρώτα προηγηθεί ένα διάστημα 2 μηνών, όπου θα διαφανεί το μέγεθος της ανταπόκρισης των οφειλετών στο υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο. Επιπροσθέτως, δεσμεύτηκε να εξετάσει τη δυνατότητα καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ για οφειλές έως 20.000 ευρώ, ανεξαρτήτως της προέλευσης αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου