Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Φορολογικός παραλογισμός

..

Φορολογικός παραλογισμός

Ο φόρος υπεραξίας επί των διαφόρων περιουσιακών στοιχείων είναι ένας κατά το μάλλον ή ήττον δίκαιος φόρος και θα ήταν δικαιότερος αν κατά τον ίδιο τρόπο και η αρνητική διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης εξέπιπτε από το φορολογητέο εισόδημα. Θα ήταν ελάχιστες οι ενστάσεις, ιδιαίτερα σήμερα που η υποτίμηση ακινήτων, μετοχών και γενικώς όλων σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων είναι μία πραγματικότητα.
Αντί όμως να γίνουν όλα τούτα, οι πολίτες παρακολουθούν έναν απίστευτο παραλογισμό.

Με το άρθρο 41 του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που συζητείται στη Βουλή, προβλέπεται ότι ο φόρος υπεραξίας επί των ακινήτων θα ισχύει και στην περίπτωση «εκποίηση ακινήτου συνεπεία εκούσιου ή δικαστικού πλειστηριασμού» (παράγραφος 6 εδάφιο στ΄).

Δεδομένου ότι σε περιοχές όπου ζουν οικογένειες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, υπήρχαν χαμηλές αντικειμενικές αλλά και αγοραίες αξίες, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι με τις εξωπραγματικές αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών, οι οποίες δεν έχουν καμία αντιστοίχηση με τις ρεαλιστικές τιμές της κτηματαγοράς, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε εξωφρενικές καταστάσεις.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, ασθμαίνουσες οικονομικά οικογένειες που αδυνατούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια ή φόρους και τέλη και να έχουν οικονομικά καταστραφεί, να βλέπουν κράτος και τράπεζες να έρχονται να τους παίρνουν το σπίτι και, σαν να μην φθάνει αυτό, από πάνω να τους ζητούν να πληρώσουν και φόρο υπεραξίας!

Πρόκειται για έναν απόλυτο φορολογικό παραλογισμό, που πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί!

Η φορομπηχτική διάθεση, η οποία δεν είναι δυνατόν να υπακούσει σε καμία δημοσιονομική ανάγκη, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο, όταν την χωρίς καμία λογική νοοτροπία του κράτους, να αρνείται ή να καθυστερεί να εξοφλήσει τα χρέη του, να επιβάλλει κουρέματα σε προμηθευτές και επιχειρήσεις (claw back) και μάλιστα αιφνιδίως αναδρομικά στο μέσον της οικονομικής χρήσης κ.λπ. κ.λπ.

Και όλα αυτά, διότι δεν είναι σε θέση ή δεν μπορεί και το χειρότερο επειδή δεν θέλει, να βάλει τέλος στην απίστευτη σπατάλη στο Δημόσιο!
ΚΕΡΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου