Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Έτοιμο για επέκταση το Γίνε Αγρότης

ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Έτοιμο για επέκταση το Γίνε Αγρότης

Έτοιμο για επέκταση το Γίνε Αγρότης
Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
Το επόμενο βήμα του ετοιμάζεται να κάνει το Γίνε Αγρότης (www.gineagrotis.gr), μία εταιρεία που μετρά περίπου 15 μήνες λειτουργίας αλλά έχει καταφέρει να προσφέρει στους κατοίκους -προς το παρόν- της Αθήνας να αποκτήσουν το δικό τους περιβόλι με βιολογικά προϊόντα.
“Ο στόχος μας δεν είναι άλλος από τη σύνδεση των κατοίκων των αστικών κέντρων με τους μικρούς παραγωγούς βιολογικών προϊόντων” σημειώνει στο imerissia.gr ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, διευθύνων σύμβουλος του Γίνε Αγρότης.
“Στα άμεσα πλάνα μας είναι η διεύρυνση του δικτύου των μικρών παραγωγών με τους οποίους συνεργαζόμαστε αλλά και η εξεύρεση της χρηματοδότησης και των κεφαλαίων που θα μας επιτρέψουν να επεκτείνουμε την διαθεσιμότητα της υπηρεσίας αλλά και να κινηθούμε προς το εξωτερικό” προσθέτει ο κ. Κουτσολιούτσος.
Το Γίνε Αγρότης ξεκίνησε ως ιδέα στις αρχές του 2012 και η ιστοσελίδα ήταν online τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς. Πρόκειται για μία πλατφόρμα που επιδιώκει να φέρει κοντά ανθρώπους που αναζητούν αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και σε δίκαιες τιμές με μικρούς παραγωγούς βιολογικών προϊόντων που μπορούν να τους τα προσφέρουν. Ο κάθε ενδιαφερόμενος, μέσω του gineagrotis.gr, επιλέγει τον παραγωγό που επιθυμεί και στη συνέχεια “κλείνει” ένα συμβόλαιο, βάσει του οποίου ο παραγωγός τον προμηθεύει κάθε εβδομάδα με ένα πακέτο από προϊόντα που έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος. Η παραγγελία παραδίδεται μέσω της υπηρεσίας διανομής του Γίνε Αγρότης σε ειδικό κουτί στη διεύθυνση που επιθυμεί ο καταναλωτής. Και φυσικά είναι πολύ φρέσκα, δεδομένου ότι η παράδοση γίνεται εντός 24ωρου από τη συγκομιδή.
Όσον αφορά το κόστος, είναι μεν ετήσιο και προπληρώνεται από τον καταναλωτή, αλλά εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερο, και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει και στο -60%, σε σχέση με το κόστος που θα είχε για τον καταναλωτή να αποκτούσε τα ίδια, βιολογικά προϊόντα είτε στα εξειδικευμένα καταστήματα είτε στη λαϊκή αγορά.
Προς το παρόν, η υπηρεσία προσφέρεται μόνο στην περιοχή της Αθήνας και το Γίνε Αγρότης συνεργάζεται με παραγωγούς από τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας. Στα πλάνα, όπως αναφέρει ο κ. Κουτσολιούτσος, είναι η επέκταση και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Ο αριθμός των παραγωγών είναι προς το παρόν 20, αλλά η εταιρεία προσπαθεί να αυξήσει άμεσα τον αριθμό τους. Όσον αφορά τις οικογένειες που έχουν προχωρήσει σε “συμβόλαια” ανέρχονται σε 350 αλλά το ενδιαφέρον είναι αρκετά έντονο.
“Προσφέρουμε ένα εναλλακτικό εμπορικό κανάλι σε μικρούς παραγωγούς που θέλουν να διαθέτουν τα προϊόντα στις τιμές που επιθυμούν και διατηρώντας την ταυτότητα που θέλει ο παραγωγός” επισημαίνει ο κ. Κουτσολιούτσος, προσθέτοντας ότι το Γίνε Αγρότης έχει ξεκινήσει να προσφέρει μία σειρά από υποστηρικτικές υπηρεσίες στους παραγωγούς ή σε όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα.
Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει ξεκινήσει πάντως τη λειτουργία του και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα όπου οι παραγωγοί που συνεργάζονται με το Γίνε Αγρότης μπορούν να διαθέτουν την παραγωγή τους που περισσεύει. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά.
Όταν ο καταναλωτής λείπει (π.χ. είναι σε διακοπές) μπορεί να αλλάξει την διεύθυνση παραλαβής, κάνοντας έτσι ένα δώρο σε κάποιον συγγενή ή φίλο. Εναλλακτικά, όμως, και αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, το Γίνε Αγρότης συνεργάζεται με φιλανθρωπικά ιδρύματα και προσφέρει την πλεονάζουσα παραγωγή για τις ανάγκες των καθημερινών συσσιτίων στην Αττική (ΚΥΑΔΑ, Κιβωτός του Κόσμου, Μπορούμε).
Επίσης, ένας ιδιώτης ή μία εταιρεία που θέλει να βοηθήσει κάποιο ίδρυμα ή φορέα μπορεί να κλείσει ένα συμβόλαιο καλλιέργειας και να δώσει ως διεύθυνση αποστολής εκείνη του ιδρύματος ή του φορέα που επιθυμεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου