Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Αποδείξεις τέλος και αύξηση παρακράτησης φόρου

Αποδείξεις τέλος και αύξηση παρακράτησης φόρου

Επιβαρύνσεις που ξεκινούν από μερικά ευρώ μηνιαίως και αυξάνονται καθώς αυξάνει το εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων, φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Με βάση όσα προβλέπονται στον νέο ΚΦΕ, καταργείται από την 1-1-2014 η έκπτωση 1,5% κατά την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους. Η κατάργηση αυτή ουσιαστικά αυξάνει τη μηνιαία παρακράτηση για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Χαμηλή ελάφρυνση έρχεται για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, μέσω της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου.
Επίσης προβλέπεται η κατάργηση από την 1/1/2014 του μέτρου της συλλογής αποδείξεων. Το μέτρο των αποδείξεων δεν αποφέρει πλέον τα προβλεπόμενα και με τη συνεχή βελτίωση των ελεγκτικών διαδικασιών καθίσταται εφικτή η κατάργησή του. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν κανονικά να συλλέγουν αποδείξεις, αξίας ίσης τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματός τους.
Εξάλλου εισάγονται νέες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος εργαζόμενος με «μπλοκάκι» μισθωτός. Συγκεκριμένα, η φορολογική διοίκηση αναγνωρίζει πλέον και προφορικές συμβάσεις, ενώ αποκλείει τη φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους ξεπερνούν τα 9.250 ευρώ. Επίσης θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από την 1/1/2014 η αγορά ακινήτου με κάθε τρόπο, η σύσταση εταιρείας, η απόκτηση εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου