Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Νέο 'κούρεμα' στις συντάξεις του ΟΑΕΕ

Νέο 'κούρεμα' στις συντάξεις του ΟΑΕΕ


Ένα επικίνδυνο σπιράλ ελλειμμάτων που αναπόφευκτα οδηγεί σε νέες μειώσεις συντάξεων αναδεικνύεται μέσα από την καταγραφή των υπέρογκων εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και των πενιχρών συντάξεων που τελικά παίρνουν, μετά από 35 ή και 40 χρόνια δουλειάς. Η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις, καθώς αφενός δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα μέτρα (για τη μνημονιακή υποχρέωση επιβολής ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων που έχει απορρίψει το Μαξίμου) αφετέρου τα ελλείμματα του ταμείου αυξάνονται.

Και όλα αυτά, όταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν εισφορές που ξεκινούν από 245 ευρώ το μήνα και φθάνουν τα 605,64 ευρώ, για να λάβουν μέση σύνταξη που δεν θα υπερβαίνει τα 851 ευρώ. Στην χειρότερη περίπτωση, εάν πρόκειται για συνταξιούχο του πρώην ΤΣΑ η μέση σύνταξη γήρατος δεν υπερβαίνει τα 505 ευρώ, ενώ τυχεροί πρέπει να θεωρούνται οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ που λαμβάνουν μέση σύνταξη γήρατος κοντά στα 940 ευρώ.

Όχι βέβαια για πολύ, αφού όσο δεν υπάρχει άλλο σχέδιο, παραμένει στο προσκήνιο η διάταξη που προβλέπει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και μείωση για τους νέους συνταξιούχους κατά περίπου 30%.  Το θέμα για την Τρόικα που έρχεται και  αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δεν έχει κλείσει, ενώ ο Γιάννης Βρούτσης έχει διαμηνύσει ότι είναι πολιτική απόφαση των δύο πλέον συγκυβερνώντων κομμάτων, να μην επιβληθεί ειδική εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων. Πολλές άλλες λύσεις δεν υπάρχουν, ενώ ήδη στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προεξοφλούν ότι νέο κούρεμα στις συντάξεις βρίσκεται προ των πυλών.

Στα παρακάτω στοιχεία φαίνεται το αδιέξοδο της κατάστασης. ΟΙ εισφορές είναι υπερβολικά υψηλές, πνίγουν τους εμποροβιοτέχνες, ενώ από το 2007 έως και σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά, όταν για το αντίστοιχο διάστημα οι συντάξεις μειώνονται συνεχώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την 5η ασφαλιστική κατηγορία, το 2007 οι μηνιαίες εισφορές ήταν 321,75 ευρώ, και εκτινάχθηκαν στα 372,60 ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 50 ευρώ, το 2011. Εκεί παραμένουν έως και σήμερα.

Ανενεργοί και ανασφάλιστοι…
Οι υψηλές εισφορές αποτελούν ένα σημαντικό αντικίνητρο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, ενώ ακόμη και οι πλέον συνεπείς των ασφαλισμένων, τους τελευταίους μήνες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το ταμείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 60% των ασφαλισμένων δεν πληρώνουν εισφορές, με αποτέλεσμα να βρίσκονται χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και κυρίως αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης. Συγκεκριμένα, από τους 774.000 ασφαλισμένους το 2012, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές. Οφείλουν στο ταμείο περί τα 6 δισ. ευρώ, διπλασιάζοντας τις οφειλές από τα 3 δισ. ευρώ που ήταν το 2011. 

Και όλα αυτά, έχοντας ως …κίνητρο συντάξεις πείνας. Βάσει των στοιχείων,  η μέση σύνταξη αναπηρίας δεν ξεπερνά τα 630 ευρώ, η μέση σύνταξη γήρατος τα 850 ευρώ και η μέση σύνταξη θανάτου τα 415 ευρώ.

Καθώς δε, μέσοι άνθρωποι δεν υπάρχουν, η κατώτατη σύνταξη γήρατος με την οποία καλούνται να ζήσουν χιλιάδες συνταξιούχοι μετά βίας φθάνει τα 470 ευρώ, μεικτά… 

Σε αυτό το σκηνικό, το έλλειμμα του ταμείου που βάσει των υπολογισμών της διοίκησης θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ θεωρείται μικρό, καθώς αναμένεται στο τέλος του χρόνου, η μαύρη τρύπα  στο ταμείο να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.


Σημ: Τα ποσά που αναγράφονται αντιστοιχούν στη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά.
Οι εισφορές στον ΟΑΕΕ καταβάλλονται ανά δίμηνο.
Αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας γίνεται μετά από τη συμπλήρωση τριών ετών στην ίδια κατηγορία


1/7/2013
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου