Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ξαναγράφεται ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος

Ξαναγράφεται ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος
Ξαναγράφεται ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος μόλις 24 ώρες μετά τη δημοσιοποίησή του. Επανέρχεται η έκπτωση του 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Το σχέδιου νόμου θα παραμείνει σε διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Παραλείψεις, υπαναχωρήσεις και αδικίες χαρακτηρίζουν το σχέδιο νόμου για το φορολογικό που κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή. Πριν στεγνώσει το μελάνι, έρχονται αλλαγές στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που βρίσκεται από χθες σε δημόσια διαβούλευση και θα παραμείνει μέχρι την επόμενη Δευτέρα.
Οσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση «παίρνει» πίσω τις αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση που θα οδηγούσε στην αύξηση του φόρου, αποσύρει τη διάταξη για τις αποζημιώσεις που προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 25% από 20% για αποζημίωση από 100.000 έως 150.000, ενώ δεν θα γίνει η αύξηση της προκαταβολής φόρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 80% από 55%.
Ταυτόχρονα προστίθενται διατάξεις που «ξεχάσθηκαν», όπως για τους φοιτητές που δεν θεωρούνται προστατευόμενα μέλη στο νέο Κώδικα και η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας από γονέα σε παιδί.
Στο μεταξύ στο άρθρο 34 του σχεδίου νόμου περιλαμβάνεται διάταξη που οδηγεί σε υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των φορολογούμενων που δεν μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια. Συγκεκριμένα, η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού εισοδήματος και του πραγματικού εισοδήματος θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 26%. Ουσιαστικά, η διαφορά θα φορολογηθεί με την κλίμακα που φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει και αυτήν τη διάταξη.
Δεδομένου ότι το σχέδιου νόμου θα παραμείνει σε διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν επιπλέον αλλαγές κατόπιν των προτάσεων των φορέων, των λογιστών και γενικότερα των πολιτών. Υπάρχει χρόνος ανέφερε χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Οι αλλαγές που εξετάζονται αφορούν τα εξής:
Παρακράτηση φόρου. Δεν θα καταργηθεί η έκπτωση 1,5% που παρέχεται σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Η έκπτωση διατηρείται, ενώ διορθώνεται η αρχική διάταξη, αφού, όπως έχει διατυπωθεί, δεν λαμβανόταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% αλλά και ο μη υπολογισμός της έκπτωσης φόρου θα μείωναν σημαντικά τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.
Τεκμαρτό εισόδημα. Μεγάλες επιβαρύνσεις έρχονται με το άρθρο 34 του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι όσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τη διάταξη η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα αλλά διαθέτουν μία κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων.
Η διάταξη αυτή αναμένεται να καταργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα προσαυξάνει το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και συνταξιούχων.
Αποζημιώσεις. Διατηρείται κατά πάσα πιθανότητα στο 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 25%.
Προκαταβολή φόρου για Ο.Ε. και Ε.Ε. Οι έντονες αντιδράσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναγκάζουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να διατηρήσει την προκαταβολή φόρου στο 55%. Ο νέος Κώδικας που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Φοιτητές. Ο Κώδικας δεν περιλαμβάνει στα προστατευόμεναεξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου τους φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες μπορεί να χάσουν το επίδομα τέκνων. Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι θα διορθωθεί η διάταξη αυτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου