Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Αίτημα του Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ. για παράταση φορολογικών δηλώσεων και ειδικού σημειώματος αυτοελέγχου Φ.Π.Α.

Αίτημα του Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ. για παράταση φορολογικών δηλώσεων και ειδικού σημειώματος αυτοελέγχου Φ.Π.Α.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ.

Δωδεκανήσου 7    
2310-513875   
solnth_1@otenet.gr   
www.solnth.gr
                                                      
Θεσσαλονίκη, 15-7-2013

ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΙΩΑΝΝΗ

ΘΕΜΑ:  Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και ειδικού σημειώματος αυτοελέγχου ΦΠΑ

Κοινοποίηση:

1) Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη
2) Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος (Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε.)
3) Taxheaven

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
   
Μέχρι σήμερα οι αλλαγές στο χρόνο υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενης χρονιάς. Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον επιπλέον λόγο ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω διακοπών.  Ο μικρός χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δημιούργησε πρόβλημα υπερφόρτωσης του συστήματος της ΓΓΠΣ με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην αποστολή των φορολογικών δηλώσεων και το χάσιμο πολύτιμου χρόνου από τους συναδέλφους Λογιστές – Φοροτεχνικούς. Συνήθως η διάρκεια  υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι τουλάχιστον 3 μήνες από την έναρξη υποβολής τους και χωρίς την ύπαρξη πρόσθετων προβλημάτων. Το γεγονός ότι οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά με ευθύνη των συναδέλφων  και τεράστιο όφελος για το κράτος δε σημαίνει ότι η διάρκεια των 3 μηνών δεν είναι απαραίτητη. Για την καθυστέρηση της έναρξης υποβολής των εν λόγω δηλώσεων και τα προβλήματα που υπάρχουν μόνο οι φορολογούμενοι και οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί δεν ευθύνονται.

Κύριε Υπουργέ,
   
Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό όταν προσδιορίζονται οι οποιεσδήποτε καταληκτικές ημερομηνίες να μην μεταφέρουν εξαρχής το μήνυμα στους φορολογούμενους ότι δεν θα τηρηθούν. Με επιστολή μας την 19-6-2013 μεταξύ άλλων σας είχαμε επισημάνει την ανάγκη προσδιορισμού καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την 30-9-2013. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει έγκαιρα να προσδιοριστεί νέα ημερομηνία και αυτή πρέπει να είναι η 30-9-2013.

Πιστεύουμε τέλος ότι πρέπει να δοθεί παράταση και στην υποβολή του ειδικού σημειώματος αυτοελέγχου ΦΠΑ με καταληκτική ημερομηνία ένα μήνα μετά τη λήξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

    
Με εκτίμηση,       

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                      
Β. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ                                                                   

Ο Γενικός Γραμματέας   
Θ. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου