Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Μπλοκάρουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος σε χιλιάδες πολίτες

Μπλοκάρουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος σε χιλιάδες πολίτες


«Μπλόκο» στις επιστροφές φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως ποσού, βάζει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών. Οι επιστροφές φόρου θα περνούν από ηλεκτρονικό «κόσκινο» και θα δίνονται στους φορολογούμενους μετά από διασταύρωση των στοιχείων της φορολογικής δήλωσης.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη καθορίζεται το νέο σύστημα επιστροφών φόρων στους φορολογούμενους που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Με βάση τις νέες οδηγίες οι φορολογούμενοι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

- Α΄ κατηγορία: Περιλαμβάνονται οι δηλώσεις για τις οποίες, μετά τη διασταύρωση ποσών με τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος και εκκαθαρίζονται άμεσα.

- Β΄ κατηγορία: Περιλαμβάνονται οι δηλώσεις για τις οποίες, μετά τη διασταύρωση των δηλωθέντων ποσών με τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία στη Γ.Γ.Π.Σ., απαιτείται έλεγχος των πρωτότυπων δικαιολογητικών. Οι εν λόγω δηλώσεις δεν εκκαθαρίζονται άμεσα.

Για τους δικαιούχους που είναι φορολογικά ενήμεροι (Α' κατηγορία) η ΓΓΠΣ εκδίδει και αποστέλλει στους δικαιούχους, μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα, ενσωματωμένη ειδοποίηση επιστροφής φόρου εισοδήματος.

Στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι δεν είναι φορολογικά ενήμεροι η ΓΓΠΣ εκδίδει εκκαθαριστικά με ενημέρωση, ότι η επιστροφή θα διενεργηθεί από τη Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση αυτή δεν θα απαιτείται η προσκόμιση στη Δ.Ο.Υ. των σχετικών με τη δήλωση δικαιολογητικών.

Για δηλώσεις για τις οποίες, μετά τη διασταύρωση των δηλωθέντων ποσών με τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία στη Γ.Γ.Π.Σ., απαιτείται έλεγχος των πρωτότυπων δικαιολογητικών, αυτές δεν θα εκκαθαρίζονται άμεσα.Η Γ.Γ.Π.Σ. θα ενημερώνει τους υπόχρεους ότι προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσής τους πρέπει να προσκομίσουν ή να αποστείλουν με συστημένη επιστολή εκτύπωση της υποβληθείσας δήλωσης με τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος εντός 15 εργάσιμων ημερών.

Μετά την παραλαβή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τη Δ.Ο.Υ., και εφόσον αυτά είναι ορθά, η Δ.Ο.Υ. θα ενημερώνει άμεσα τη Γ.Γ.Π.Σ. προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης. Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και οι φορολογούμενοι είναι φορολογικά ενήμεροι θα εκδίδεται και αποστέλλεται στους δικαιούχους, μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα, ενσωματωμένη ειδοποίηση επιστροφής φόρου εισοδήματος.


4/7/2013
Πηγή: www.imerisia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου