Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Έρχεται το περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους

Έρχεται το περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους

Του Σπύρου Δημητρέλη

Στον ορισμό της επιτροπής η οποία θα προχωρήσει στη δημιουργία του νέου περιουσιολογίου των φυσικών προσώπων κατόχων αριθμού φορολογικού μητρώου προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. 

Σε σχετική απόφαση που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ορίζονται τα τέσσερα μέλη της σχετικής ομάδας εργασίας η οποία θα προχωρήσει στη μελέτη και στον καθορισμό του τρόπου αποτύπωσης και συγκέντρωσης των στοιχείων που θα αποτελέσουν το περιουσιολόγιο φυσικών προσώπων κατόχων ΑΦΜ.

Επίσης, η ίδια ομάδα εργασίας θα καθορίσει τον τρόπο και τον χρόνο υποβολής των οικονομικών στοιχείων για τη συγκρότηση και παρακολούθηση του περιουσιολογίου.

Με άλλα λόγια η επιτροπή θα καθορίσει ποια περιουσιακά στοιχεία θα γνωστοποιήσουν οι φορολογούμενοι στην εφορία προκειμένου η τελευταία να υπολογίσει το σύνολο της περιουσίας τους.

Για παράδειγμα οι φορολογούμενοι είναι πολύ πιθανόν να κληθούν να δηλώσουν, εκτός από την ακίνητη περιουσία τους την οποία ήδη έχουν δηλώσει με το έντυπο Ε9, το σύνολο και της κινητής τους περιουσίας όπως είναι οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα χρεόγραφα και τα αντικείμενα μεγάλης αξίας που διαθέτουν.

Να σημειωθεί ότι όταν συγκροτηθεί το περιουσιολόγιο θα εκλείψει η ανάγκη για φορολόγηση με την εφαρμογή των τεκμηρίων καθώς η εφορία θα γνωρίζει τις μεταβολές στην περιουσία του φορολογούμενου αλλά και το κόστος ζωής του βάσει των περιουσιακών του στοιχείων.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου