Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Νέο φορολογικό περιβάλλον με το πολυνομοσχέδιο

Νέο φορολογικό περιβάλλον με το πολυνομοσχέδιο

Νέο φορολογικό περιβάλλον με το πολυνομοσχέδιο
Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, η εξυγίανση της λειτουργίας των ΟΤΑ, η αποκατάσταση της διαφάνειας στη διαχείριση των υποδομών υγείας, ο εκσυγχρονισμός των ασφαλιστικών φορέων ρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας και άλλες που στοχεύουν στη βελτίωση και τον εξορθολογισμό στην απονομή της δικαιοσύνης περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις και δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία για το ξεκλείδωμα της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ από το Eurogroup. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί έως τις 19 Ιουλίου προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη από τις δόσεις που ενέκρινε το Eurogroup, ύψους 3 δισ. ευρώ. Προς άμεση υλοποίηση το αργότερο εντός του Σεπτεμβρίου τίθενται η αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ, η καταβολή των οφειλόμενων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας και η έγκριση του κώδικα των δικηγόρων.
Την ίδια στιγμή επανέρχεται ως σφόδρα πιθανό το ενδεχόμενο να καμφθούν τελικά οι επιφυλάξεις της τρόικας και να εγκριθεί το ελληνικό αίτημα για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% με άμεσο, ωστόσο, αντιστάθμισμα την επιβολή του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, σκάφη, πισίνες και ιδιωτικά αεροπλάνα.
Οπως μάλιστα έσπευσε να δηλώσει από τις Βρυξέλλες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, η συμφωνία με την τρόικα είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, οπότε και το μέτρο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου. Παράγοντες, εξάλλου, του υπουργείου άφηναν να διαρρεύσει ότι προκειμένου να πείσει η Ελλάδα τους εταίρους της για την αναγκαιότητα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, απαιτήθηκαν όχι μόνο σκληρές διαπραγματεύσεις αλλά και κινήσεις επιπέδου κορυφής, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
Οι πιέσεις της τρόικας για άμεση αντικατάσταση των απωλειών εσόδων από μία ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση έφεραν κατά ένα χρόνο νωρίτερα την εφαρμογή του νέου φόρου πολυτελείας, ο οποίος και θα επιβάλλεται στους κατόχους αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, σκαφών, πισινών, αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Αρχικά ο φόρος θα επιβαλλόταν από το επόμενο έτος πλην όμως, όπως τονίζεται στη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, η ανάγκη αντιμετώπισης επειγουσών αναγκών επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων επιβάλλει την επιβολή του μέτρου από το τρέχον έτος. Πέραν αυτού προκρίθηκε τελικά η αποστολή ξεχωριστών ειδοποιητηρίων στους υπόχρεους, καθώς δεν ήταν δυνατή η συνβεβαίωση του φόρου πολυτελείας με τον φόρο εισοδήματος στο ίδιο εκκαθαριστικό κατά το τρέχον οικονομικό έτος.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τη σχετική διάταξη ο φόρος πολυτελείας επιβάλλεται:
- Στα Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω. Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Για τα Ι.Χ. επιβατικά από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Από την επιβολή του φόρου θα εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων.
- Στις πισίνες εξωτερικές και εσωτερικές όπου ο φόρος θα υπολογίζεται με ποσοστό 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.
- Στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης.
Υπενθυμίζεται ότι και το 2011 οι φορολογούμενοι με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη είχαν πληρώσει έκτακτη εισφορά με βάση τα τεκμήρια που ίσχυαν τη χρήση 2010. Ο φόρος που ίσχυσε μόνο για ένα έτος επιβλήθηκε με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου για τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις της αγοράς στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών που έβλεπαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στην τροποποίηση αρκετών διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σε σχέση με τα αρχικά σενάρια. Μεταξύ των αλλαγών αυτών συμπεριλαμβάνονται:
- Η διατήρηση της έκπτωσης του 1,5% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος από τους μισθωτούς.
- Η φορολόγηση της διαφοράς μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος θα υπολογίζεται ανάλογα με την πηγή εισοδήματος και την κλίμακα που ισχύει ανάλογα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
- Η επαναφορά της απαλλαγής από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.
- Η αναγνώριση των φοιτητών ως προστατευόμενων μελών των φορολογουμένων γονέων τους.
- Η διατήρηση της προκαταβολής για τις μικρομεσαίες εταιρείες στο 55% αντί του 80% που προέβλεπε το σχέδιο.
- Η διατήρηση στο 20% του συντελεστή φορολόγησης των αποζημιώσεων απόλυσης στο κλιμάκιο από τις 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.
- Ο καθορισμός των δαπανών των επιχειρήσεων που δεν εκπίπτουν από την εφορία.
- Η μείωση του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων στο 15%.
- Η αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών από 2? που είναι σήμερα στο 3,5? από την 1η Αυγούστου.
- Η επιβολή από το τρέχον έτος φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες και ιδιωτικά αεροπλάνα.
Σημειώνεται ότι τα δύο αυτά τελευταία μέτρα είναι τα μοναδικά που εφαρμόζονται άμεσα, καθώς όλα τα υπόλοιπα έχουν έναρξη εφαρμογής το 2014.
Συστήνεται επιτροπή εκκαθαρίσεων τραπεζών
Από τις βασικότερες αλλαγές που επέρχονται με το πολυνομοσχέδιο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αποτελεί η σύσταση πενταμελούς Επιτροπής Ειδικών Εκκαθαρίσεων που θα επιβλέπει τη διαδικασία εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων. Τα μέλη της Επιτροπής θα διορίζονται με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ο ειδικός εκκαθαριστής υποχρεούται να ζητεί, με αιτιολογημένο και εμπεριστατωμένο αίτημά του, τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, για συναλλαγές όπως:
- Συμβιβασμούς, όταν η απαίτηση, στην οποία αφορά ο συμβιβασμός, υπερβαίνει, κατά τον δανειστή, τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, περιλαμβανομένων κεφαλαίου, τόκων και εξόδων.
- Ρυθμίσεις δανείων, όταν η απαίτηση κατά του οφειλέτη υπερβαίνει τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ, περιλαμβανομένων κεφαλαίου, τόκων και εξόδων.
- Εκποιήσεις ακινήτων, οι οποίες γίνεται πάντοτε με πλειστηριασμό, η δε έγκριση παρέχεται πριν από τον πλειστηριασμό και έχει ως αντικείμενο και την τιμή πρώτης προσφοράς. Σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής δεν απαιτείται, εάν η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι μικρότερη των 150.000 ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ισούται τουλάχιστον με τα 7/10της λογιστικής αξίας του ακινήτου.

- Εκποιήσεις απαιτήσεων από δάνεια, συμμετοχών, μετοχών, εταιρικών μεριδίων και ομολόγων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου