Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Μέχρι και στις Βρυξέλλες το κατάλαβαν. Εδώ στην Αθήνα πάλι... όχι.ΕΕ: Απειλή για το πρόγραμμα το μπαράζ φόρων

ΕΕ: Απειλή για το πρόγραμμα το μπαράζ φόρων

Η συσσώρευση πολλών φόρων το β' εξάμηνο δημιουργεί κίνδυνο λέει η ΕΕ στην έκθεση για Ελλάδα. Κριτική για καθυστερήσεις στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων και στην πάταξη της διαφθοράς. Οι προβλέψεις για χρέος και ανεργία.

Τον κίνδυνο φοροκόπωσης το β’ εξάμηνο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε απόκλιση των εσόδων από τους στόχους που έχουν τεθεί, επισημαίνει η Ε.Ε. στην έκθεσή της για την Ελλάδα.ΕΕ: Κίνδυνος εκτροχιασμού από το βουνό των φόρων-Οι εκτιμήσεις για την οικονομία
Το draft από τη συγκεκριμένη έκθεση τονίζει χαρακτηριστικά ότι για το 2013 «η οπισθοβαρής κατανομή των φόρων στο δεύτερο μισό της χρονιάς δημιουργεί τον κίνδυνο ο ρυθμός συλλογής των φόρων να πέσει κάτω από τους στόχους του προγράμματος». Το βαρύ φορτίο που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι περιλαμβάνει τους φόρους προηγούμενων ετών στην περιουσία, την καθυστερημένη είσπραξη του φόρου εισοδήματος εξαιτίας της παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις. Επιπλέον βάρος αποτελεί η είσπραξη του φόρου πολυτελείας που ήρθε έναν χρόνο μπροστά.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ερώτημα παραμένει το κατά πόσον θα αποδώσουν οι ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία και τα ταμεία.

Σε αργούς ρυθμούς η πάταξη της διαφθοράς

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η μάχη κατά της διαφθοράς έχει μείνει πίσω. Τη δημοσίευση του σχετικού νόμου ακολούθησε καθυστερημένη συμμόρφωση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόλις 7 από τις 23 δράσεις που σχεδιάστηκαν έχουν εφαρμοστεί.

Καθυστερείτε τις πληρωμές

Έντονη είναι η κριτική για τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρεών του ιδιωτικού τομέα. «Η ροή του χρήματος είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον προγραμματισμό», σημειώνεται, παρά τις προσπάθειες που γίνονται. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει ένα ελάχιστο τμήμα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Παράλληλα τόσο το Ταμείο όσο και τα νοσοκομεία συσσωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες.

Παραμένουν ψηλά οι τιμές

Παρά τη μείωση στο εργατικό κόστος και τη χαμηλή ζήτηση, οι τιμές σε πολλά αγαθά ευρείας κατανάλωσης παραμένουν ψηλά στην Ελλάδα σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ (και αυτό είναι πιθανόν να αντανακλά την έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων). Η εξέλιξη των τιμών τονίζει την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, οι οποίες θα επιτρέψουν την πλήρη προσαρμογή τους προς μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ισορροπία.

Ο τουρισμός

Προσδοκίες τρέφει η τρόικα από τα ενθαρρυντικά νέα για τον ελληνικό τουρισμό καταγράφοντας σημαντική βελτίωση στη ζήτηση για απασχόληση στα ελληνικά νησιά έναντι του 2012. Εκτιμά ότι στις δυνάμεις που μπορεί να δράσουν θετικά το β’ εξάμηνο περιλαμβάνονται η πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων (περιλαμβανομένων και των αυτοκινητόδρομων) καθώς και η μείωση των τιμών, η οποία βελτιώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Οι οικονομικές προοπτικές

Η Ελλάδα συνεχίζει την πρόοδό της, αν και με βραδείς ρυθμούς και αρκετές σημαντικές δράσεις να καθυστερούν, επισημαίνει η 3η αναθεώρηση του β΄ ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
Οι οικονομικοί δείκτες για το πρώτο εξάμηνο του 2013 δείχνουν σημάδια δημιουργίας «πάτου» στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) έφθασε τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης πριν από πέντε χρόνια και σε γενικές γραμμές παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο τον Ιούνιο.
Ταυτόχρονα, βελτιώσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί στον δείκτη PMI. Αυτές οι βελτιώσεις, συνεχίζει η Κομισιόν, αντικατοπτρίζουν τόσο την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της ευρωζώνης για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όσο και την προσδοκία για ανάκαμψη στον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι.
Η Επιτροπή ωστόσο αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που μπορεί να επηρεάσουν την ακριβή χρονική στιγμή αναστροφής της ελληνικής ύφεσης και πιο συγκεκριμένα οι μακροοικονομικές προοπτικές βασίζονται στην υπόθεση ότι η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

Παραμένει η πρόβλεψη για ύφεση 4,2% το 2013

Η Κομισιόν αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,2% το 2013, με μέτρια πρόβλεψη ανάκαμψης για το 2014, οδηγώντας σε αύξηση 0,6%, και επιτάχυνση το 2015 και μετά.
Η αδύναμη εγχώρια ζήτηση και το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων είναι τροχοπέδη για την έκδοση νέων δανείων και την ανάληψη ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ η ύφεση στην ευρωζώνη και η αναταραχή στην Κύπρο εμποδίζουν μια ισχυρότερη ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών. Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στην περαιτέρω σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Το μέσο ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να κορυφωθεί στο 27% το 2013, ωστόσο, λόγω της ήπιας ανάκαμψης και της προσαρμογής των μισθών, αναμένεται οριακή μείωση από το 2014 στο 26%. Ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο -0,3% τον Μάιο του 2013 και η Επιτροπή αναμένει μείωση των τιμών της τάξεως του 0,8% το 2013 και του 0,4% το 2014.
Αναφορικά με το ελληνικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσει τη βελτίωσή του από το -5,3% του ΑΕΠ το 2012, στο -2,8% το 2013 και στο 1,8% το 2014.
Το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί στο 1,5%, ενώ το συνολικό έλλειμμα στο 3,3%, ενώ για φέτος το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 4,1%. Το 2015 και το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανεβάσει ρυθμούς με 3% και 4,5%.
Στο κρίσιμο μέτωπο του δημοσίου χρέους, αυτό φέτος θα διαμορφωθεί στο 175,2% και το 2014 θα μειωθεί οριακά στο 175%. Σημαντική μείωση προβλέπεται για το 2016 στο 160,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου