Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ερχονται τα πάνω κάτω στη φορολόγηση – Ολες οι αλλαγές και οι παγίδες

Ερχονται τα πάνω κάτω στη φορολόγηση – Ολες οι αλλαγές και οι παγίδες

Αλλάζουν και πάλι όλα στη φορολόγηση των πολιτών, με το υπουργείο Οικονομικών να προσπαθεί να μαζέψει τους έξτρα φόρους για εκατομμύρια φορολογούμενους και επιχειρήσεις και πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.
Ηδη είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να επανεξεταστούν, όπως η παρακράτηση φόρου για την οποία δεν θα καταργηθεί τελικά η έκπτωση 1,5% που παρέχεται σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Η έκπτωση θα επανέλθει, αφού όπως έχει διατυπωθεί δεν λαμβανόταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% αλλά και ο μη υπολογισμός της έκπτωσης φόρου θα «ψαλίδιζαν» ακόμη περισσότερο τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.
Στο πεδίο των αποζημιώσεων ο συντελεστής φορολογίας λόγω απόλυσης θα επανέλθει στο 20% στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.
Παράλληλα στο νέο Κώδικα προβλέπεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο σχεδιάζει να διατηρήσει στο 55% το συντελεστή της προκαταβολής φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες.
Τέλος και οι αποδείξεις
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του εισοδήματος και σημειώνεται ότι για τα φετινά εισοδήματα το μέτρο ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ προβλέπεται ποινή φόρου 22% σε όσους δεν μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.
Η παγίδα με το τεκμαρτό εισόδημα σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους
Η παράγραφος 1 του άρθρου 34 του νέου Κώδικα προβλέπει πως όσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τη διάταξη η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα αλλά διαθέτουν μια κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων.
Διορθώνουν το λάθος με τους φοιτητές
Βάσει του νομοσχεδίου οι φοιτητές δεν περιλαμβάνονται στα προστατευόμενα-εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, με αποτέλεσμα να μη θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και οι φορολογούμενοι να χάνουν το επίδομα τέκνων. Τελικά το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να διορθώσει και αυτή την παράλειψη.
Τι αλλάζει με τη δωρεάν παραχώρηση κατοικίας – Παράταση για τα ακίνητα
Οπως αναφέρει και η Ημερησία με το νέο Κώδικα καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως. Το μέτρο αυτό αναμένεται να αλλάξει. Ενώ αναμένεται να δοθεί παράταση των προθεσμιών υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Πρώτον η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013 παρατείνεται μέχρι και τη 15η Σεπτεμβρίου 2013. Και δεύτερον η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2013 παρατείνεται μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2013.
Πώς θα φορολογούνται τα μπλοκάκια
Με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών θα φορολογούμενοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» ως μισθωτοί στην περίπτωση που οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους (περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές) υπερβαίνουν τις 9.250 ευρώ.
Παράλληλα δεν θα αναγνωρίζεται καμία επαγγελματική δαπάνη άνω των 500 ευρώ αν η πληρωμή της δεν έχει γίνει μέσω τραπέζης ή με τραπεζική επιταγή.
Φόρος και στο μπόνους
Κάθε παροχή σε είδος που δίνεται σε εργαζόμενο και υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα και φορολογείται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου