Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Γιάννης Μιχελάκης: Όσοι αρνούνται να μετακινηθούν θα απολυθούν

Γιάννης Μιχελάκης: Όσοι αρνούνται να μετακινηθούν θα απολυθούν

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 08.07.2013
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 27
101 83 Αθήνα
Πληροφορίες : Χ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τηλέφωνο : 2131364915, 2131364916
FAX : 2131364402
E-mail : pressoffice@ypes.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη στην εφημερίδα REAL NEWS και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Oι ΟΤΑ θα αποτελέσουν τη μεγάλη δεξαμενή των 25.000 της κινητικότητας, κύριε υπουργέ;

Στην πρώτη, που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, υπάρχει δέσμευση για κινητικότητα 12.500 δημόσιων υπαλλήλων. Από αυτούς, 2.200 θα είναι φύλακες σχολείων και περίπου 3.500 από τη Δημοτική Αστυνομία. Σχεδόν οι μισοί, δηλαδή. Από εδώ και πέρα δεν θα υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές στους ΟΤΑ. Με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει η αξιολόγηση των δομών των δήμων και αυτό είναι σημαντικό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα διαπιστωθεί σε ποιες υπηρεσίες υπάρχει υπερστελέχωση και σε ποιες υποστελέχωση. Στοχευμένα, λοιπόν, θα υπάρξει μετακίνηση προσωπικού για να καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες.

Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και βουλευτών της Ν.Δ. για την υπαγωγή της Δημοτικής Αστυνομίας στο καθεστώς κινητικότητας, με την προοπτική μεγάλο μέρος των 3.500 ανδρών και γυναικών να μεταταγεί στην ΕΛ.ΑΣ.

Την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τόσο πιεστικές ανάγκες και όλοι οι πολίτες υφίστανται βαριές θυσίες, είναι αδιανόητο κάποιοι να αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Οπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας θα ασκούνται από την 23η Σεπτεμβρίου από την Ελληνική Αστυνομία. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων αυτών δεν πρόκειται να θίξει τα έσοδα των δήμων που θα συνεχίσουν να βεβαιώνονται και να εισπράττονται από τους δήμους. Επιπλέον, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μπορεί να καθορίζεται η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων από τις αρμοδιότητες αυτές από υπαλλήλους του Δήμου.


Οι 2.200 σχολικοί φύλακες δεν είναι χρήσιμοι;

Είναι προφανές ότι γίνεται στάθμιση αναγκών, μπαίνουν προτεραιότητες και σε κάθε περίπτωση εξετάζονται τρόποι για να αποφευχθούν προβλήματα.


Θα υπάρξει πρόβλεψη για ιδιωτική αστυνομία, όπως είπατε στους βουλευτές της Ν.Δ.;

Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για το θέμα της φύλαξης των σχολείων τις οποίες θα δούμε με προσοχή.


Ποιοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα ακολουθήσουν; Οι εκτός ΑΣΕΠ προηγούνται;

Το έχει πει ήδη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στόχος μας είναι να υιοθετηθούν όσο το δυνατό πιο αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια. Και το ΑΣΕΠ είναι ένα από τα κριτήρια αυτά.


«Θα χυθεί αίμα», όπως απειλούν συνδικαλιστές;

Είναι σεβαστό το δικαίωμα διαμαρτυρίας. Κανένας, όμως, δεν δικαιούται να εκτοξεύει τέτοιου είδους απειλές σε βάρος κανενός. Οχι μόνον η πολιτεία, αλλά και η ελληνική κοινωνία δεν πρόκειται να επιτρέψουν την υποταγή της χώρας στα άκρα και τις ακρότητες. Καλό λοιπόν είναι, στις δύσκολες αυτές περιστάσεις, να μετρούμε όλοι τα λόγια μας.

Βουλευτές της Ν.Δ., ο κ. Κακλαμάνης, ο κ. Ταμήλος, απειλούν να μην ψηφίσουν το άρθρο για τη Δημοτική Αστυνομία...

Το δικαίωμα αυτό όχι μόνον αναγνωρίζεται, αλλά είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Μπορεί, λοιπόν, πολλοί να διαφωνούμε για πολλά από τα επιμέρους. Ιδίως όταν έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση μαζί τους. Όταν όμως βάζουμε τα επιμέρους στη μια πλάστιγγα και από την άλλη υπάρχει το συμφέρον της πατρίδας μας, τότε γέρνει η ζυγαριά και δείχνει καθαρά το «ναι» ή «όχι».


Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι οι ΟΤΑ υπήρξαν δεξαμενές ρουσφετολογικών προσλήψεων;

Προφανώς, ναι! Και δυστυχώς όχι μόνον οι ΟΤΑ! Μια διευκρίνιση, όμως: Δεν ήταν όλες οι προσλήψεις στους ΟΤΑ ρουσφετολογικές. Υπάρχουν πολλοί πολύ ικανοί λειτουργοί τόσο στην αυτοδιοίκηση, όσο και στην κεντρική διοίκηση. Υπάρχουν νοσηρά φαινόμενα, αλλά υπάρχουν και ευσυνείδητοι και ικανοί υπάλληλοι στο Δημόσιο. Να τα λέμε όλα.


Ποια είναι η γνώμη σας για τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο;

Κριτική προσώπων δεν θα κάνω. Πράξεων, ναι. Ελπίζω, λοιπόν, να μην υπάρξουν ενέργειες που οδηγούν στα άκρα και σε ακρότητες.


Όσοι αρνηθούν να πάνε στις νέες θέσεις τους θα απολυθούν;

Θα εφαρμοστούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα οι νόμοι. Δεν γίνεται αλλιώς.


Θα υπάρξει κι άλλος οργανισμός ή φορέας που θα κλείσει όπως η ΕΡΤ;

Δεν αποκλείω τίποτα, χωρίς βέβαια να γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο. Και θέλω να πω ότι οι καθυστερήσεις στην αναγκαία αυτή διαρθρωτική αλλαγή αποτελούν βασική αιτία πολλών προβλημάτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι υπάρχουν εκατοντάδες οργανισμοί, φορείς και δομές που δεν έχουν λόγο ύπαρξης, που σπαταλούν χωρίς να παράγουν και είτε θα καταργηθούν είτε θα συγχωνευθούν με άλλους.

Κάποια από τις αμυντικές βιομηχανίες μπορεί να κλείσει;

Από ό,τι ξέρω, τόσο ο κύριος Αβραμόπουλος όσο και η κυρία Γεννηματά έχουν πει ότι η εξυγίανση των εταιρειών αυτών θα γίνει εν λειτουργία .


Όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να συνεισφέρουν στην κινητικότητα;

Πιστεύω πως ναι. Ανάλογα, βέβαια, με τις καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί στο κάθε υπουργείο.


Πολλές σκληρές ανακοινώσεις είχατε βγάλει για τον κ. Στουρνάρα. Πώς είναι η συνεργασία σας στην κυβέρνηση;

Απ’ όποια θέση και αν βρισκόμαστε οφείλουμε να προσπαθούμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο. Αυτό έκανα ως βουλευτής, αυτό θα κάνω και ως μέλος της κυβέρνησης. Δεν είχα και δεν έχω προσωπικά ζητήματα με κανέναν.


Μπορεί στην κριτική για τη διακυβέρνηση Καραμανλή να κρύβονται από πίσω και κάποιοι της Ν.Δ., όπως είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου;

Δεν πιστεύω ούτε ότι ισχύει ούτε ότι μπορεί να λέγεται κάτι τέτοιο. Είναι, άλλωστε, αδιανόητο άνθρωποι της Ν.Δ. να υπονομεύουν, βάλλοντας εναντίον του Κώστα Καραμανλή, την ενότητα της παράταξης και την εθνική προσπάθεια που σηκώνει την ώρα αυτή ο πρωθυπουργός και πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς.


Εξεταστική για το μνημόνιο να γίνει; Ή τώρα που είστε υπουργός αλλάξατε γνώμη;

Αλίμονο αν αλλάζαμε άποψη ανάλογα με τη θέση στην οποία βρισκόμαστε. Το ερώτημα είναι μόνο ένα: τι έχει ανάγκη ο τόπος; Αυτήν την απάντηση αναζητώ κάθε φορά και αυτή θέλω να υπηρετώ.


Φταίνε για το μνημόνιο ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ;

Κυρίαρχο ζήτημα την ώρα αυτή είναι η διάσωση του τόπου και όχι να καθαρογραφεί η Ιστορία. Το πρώτο δεν αναβάλλεται. Για το δεύτερο έχει καιρό μπροστά του ο ιστορικός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου