Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Πως οι ΗΠΑ πέτυχαν την ανάκαμψη

Πως οι ΗΠΑ πέτυχαν την ανάκαμψη

Οι ΗΠΑ αποτελούν και πάλι πηγή δύναμης στην παγκόσμια οικονομία, μόλις πέντε χρόνια αφότου βρέθηκαν στο επίκεντρο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Ενώ μας απομένει ακόμη πολύ δουλειά, δείχνει ότι με την καλή μακροοικονομική πολιτική, μια ανθεκτική οικονομία μπορεί να ανακάμψει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Όταν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας της Ομάδας G20 συγκεντρωθούν στη Μόσχα, στην κορυφή της ατζέντας πρέπει να βρεθεί η επιστροφή των ανθρώπων στην εργασία. Σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως στην Ευρώπη, η ανάπτυξη είναι εξαιρετικά αδύναμη για να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των προσλήψεων στον ιδιωτικό κλάδο.
Ανατρέχοντας πίσω στο 2008, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να αντιμετωπίσουν τα τρωτά σημεία της οικονομίας. Και το έκαναν. Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα ανακεφαλαιοποίησε τον χρηματοπιστωτικό τομέα και διενέργησε αυστηρά “stress tests” για να βεβαιωθεί ότι οι τράπεζες διαθέτουν τα κεφάλαια που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσουν και πάλι να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά.
Η Federal Reserve στήριξε με ζωτικής σημασίας ενέργειες την οικονομία με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.
Όταν η οικονομία βρισκόταν σε “ελεύθερη πτώση”, ο Μπαράκ Ομπάμα ενήργησε αποφασιστικά για να τονώσει την ιδιωτική ζήτηση και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, παρέχοντας μεταξύ άλλων φοροελαφρύνσεις και παρατείνοντας τη διάρκεια των επιδομάτων ανεργίας.
Έκτοτε οι επιχειρήσεις μας δημιούργησαν περισσότερες από 7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και η ιδιωτική ζήτηση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να διατηρηθεί η δυναμική.
Σε παγκόσμιο επίπεδο και άλλα έθνη του G20 πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης και της απασχόλησης.
Για παράδειγμα, η πρώτη προτεραιότητα της Ευρωζώνης είναι να διατηρήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα, το οποίο πράττει μέσω της δημιουργίας νέων θεσμών, την εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων και τη δέσμευση να προχωρήσει σε τραπεζική ενοποίηση. Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε μία θέση όπου μπορεί να βάλει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ενίσχυση της ζήτησης και στην αντιμετώπιση της ανεργίας που έχει αγγίξει ιστορικά υψηλά.
Έχουμε τεράστιο συμφέρον από την επιτυχία της Ευρώπης. Η επανεξέταση του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής, έτσι ώστε η μείωση της δραστηριότητας να μην απαιτεί περισσότερες περικοπές, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εξίσου σημαντικά θα είναι ουσιαστικά μέτρα για την επανεκκίνηση της ροής της πίστωσης στις μικρές επιχειρήσεις. Η Ευρώπη χρειάζεται να εξετάσει προσεκτικά τα μακροοικονομικά της εργαλεία για να καθοδηγήσει ανοδικά την ανάπτυξη και πτωτικά την ανεργία.
Πήραμε δύσκολα μαθήματα από τη δική μας κρίση. Και τώρα υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από την ανάκαμψή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου