Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Εντός 90 ημερών η επιστροφή ΦΠΑ

Εντός 90 ημερών η επιστροφή ΦΠΑ

Εντός 90 ημερών η επιστροφή ΦΠΑ
Σε 90 ημέρες θα επιστρέφουν οι εφορίες τον ΦΠΑ από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτός υλοποιείται με βάση σχετική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, ο οποίος ζήτησε από τις εφορίες της χώρας την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων από τις 20 Μαρτίου 2013 καθιερώθηκε νέα διαδικασία επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ και οι αιτήσεις επιστροφής επεξεργάζονται κεντρικά με βάση σύστημα ανάλυσης κινδύνου. Κατόπιν αυτού αποστέλλονται κάθε μήνα στις ΔΟΥ αρχεία αιτήσεων, οι οποίες θα πρέπει να διεκπεραιωθούν χωρίς έλεγχο και αιτήσεων για τις οποίες απαιτείται έλεγχος πριν από την επιστροφή.
Ηδη από τα μέσα Απριλίου δόθηκαν σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση της εν λόγω διαδικασίας με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωσή της και την απόδοση των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους, προσδιορίζοντας δεσμευτικές προθεσμίες για κάθε κατηγορία αιτήσεων επιστροφής.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Ωστόσο, παρά τη νέα διαδικασία παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση από ορισμένες εφορίες με συνέπεια να παραμένουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η εμφάνιση σημαντικών καθυστερήσεων δεν ενισχύει, όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο, την αξιοπιστία του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην αντίθετη περίπτωση, όπου δηλαδή οι επιχειρήσεις υποχρεούνται σε καταβολή φόρου, επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.
Ο κ. Θεοχάρης αναφέρει πως το υπουργείο αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΟΥ, όπως η έλλειψη προσωπικού, τεχνικά προβλήματα από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων, όμως σημειώνει πως για την εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων, πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Για τον σκοπό αυτό ζητεί από τις εφορίες να διεκπεραιώσουν άμεσα τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με χρόνο αναμονής από την υποβολή τους πάνω από 120 ημέρες, ενώ αναφέρει πως από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και εφεξής θα πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες.
Ο κ. Θεοχάρης υπογραμμίζει πως σύμφωνα με προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση μετά τον χρόνο αυτό, η επιστροφή θα επιβαρύνεται με τόκο εκπρόθεσμης επιστροφής από το Δημόσιο, για την οποία υπάρχει ευθύνη του υπαλλήλου και της ΔΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου