Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

«Κραχ» στα ακίνητα με -50% στις μεταβιβάσεις

ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ

«Κραχ» στα ακίνητα με -50% στις μεταβιβάσεις

«Κραχ» στα ακίνητα με -50% στις μεταβιβάσεις
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Ομοβροντία κατά των φόρων που πλήττουν την αγορά ακινήτων και την οικοδομή εξαπέλυσαν, χθες, οι φορείς της κτηματαγοράς, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ζητούν την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών που πρόσφατα ανακοινώθηκαν για τις εντός σχεδίου περιοχές αλλά εκτός συστήματος, χαρακτηρίζοντάς τες εξωπραγματικές.
Παράλληλα, ζητούν μειώσεις των υπόλοιπων αντικειμενικών αξιών και κυρίως μειώσεις στους συντελεστές εμπορικότητας, αφού στις περισσότερες περιοχές είναι μικρότερες από τις εμπορικές, καθώς και μειώσεις ή καταργήσεις φόρων. Μάλιστα, εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση και μίλησαν για ληστρική επιδρομή που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία θέλουν να πάρουν τα ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές.
Οι πρόεδροι του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλος, του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων Κ. Βλαχάκης, της ΠΟΜΙΔΑ Στρ. Παραδιάς, της ΟΜΚΟΕΕ Δ. Καψιμάλης και της ΟΜΑΣΕ Γ. Ρεβύθης έκαναν λόγο για δραματική κατάσταση και διατύπωσαν κοινή πρόταση δέκα κατεπειγόντων μέτρων για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς, της οικοδομής και της οικονομίας.
Αναφερόμενος στην κατάρρευση της αγοράς, ο κ. Βλαχάκης τόνισε ότι η πτώση το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό σε ό,τι αφορά τις συμβολαιογραφικές πράξεις ξεπερνά το 50%. Η παρουσία δικηγόρων σε συμβόλαια έχει υποχωρήσει κατά 87%, ενώ η αξία των συμβάσεων για ακίνητα έχει μειωθεί κατά 80%. Ο κ. Ρεβύθης είπε ότι οι αντικειμενικές αξίες κυρίως στο κέντρο και τα βόρεια προάστια είναι πολύ χαμηλές, ενώ δημιουργείται και μια πλασματική εικόνα σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά δάνεια, διότι οι δανειολήπτες πληρώνουν δόσεις που αντιστοιχούν σε τιμές διπλάσιες από αυτές που ισχύουν σήμερα.
Ο Στ. Παραδιάς μίλησε για καταλήστευση της ακίνητης περιουσίας και ζήτησε άμεση μείωση των συντελεστών εμπορικότητας των καταστημάτων και αύξηση συντελεστών παλαιότητας. Ο πρόεδρος των κατασκευαστών, Δ.Καψιμάλης, ανέφερε ότι χιλιάδες εργολάβοι θα καταθέσουν τα πτυχία τους, αφού δεν έχουν δουλειά, ενώ είναι άνεργοι ένα εκατομμύριο εργάτες, τεχνίτες και επιστήμονες που ασχολούνται με την οικοδομή. Ο Κ. Αδαμόπουλος μίλησε για ληστρική επιδρομή στην ακίνητη περιουσία. Οι φορείς τόνισαν ότι τους επόμενους μήνες οι ιδιοκτήτες θα παραχωρούν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο, διότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους φόρους.
Οι 10 προτάσεις για την κτηματαγορά
Aντικειμενικές αξίες
Mείωση των συντελεστών εμπορικότητας και αύξηση των συντελεστών παλαιότητας. Mειωτικός συντελεστής για τα επί τουλάχιστον ένα έτος ξενοίκιαστα ακίνητα.
Eνιαίος φόρος ακινήτων
Aυτοτελής φορολόγηση κάθε ακινήτου με χαμηλό συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει κατ' ανώτατο όριο το 0,6%. Kατάργηση κάθε άλλου ετήσιου φόρου κατοχής.
Φόρος μεταβίβασης ακινήτων - ΦΠA
Mείωση του συντελεστή σε ποσοστό 5%. Mείωση του ΦΠA σε 10% για την πώληση νεόδμητων οικοδομών και σε 5% στις δαπάνες ανακαίνισης/ενεργειακής αναβάθμισης.
Φορολογία εισοδήματος από ακίνητα
Kαθιέρωση μεσαίου κλιμακίου 12.001 - 24.000 ευρώ με συντελεστή 20%. Kατάργηση του συμπληρωματικού φόρου 1,5 - 3% και των κρατήσεων 3% υπέρ MTΠY και 2% υπέρ TAΔKY.
Φορολογία οικοδομών
Eπαναφορά της απαλλαγής από ΦAΠ των κτισμάτων των οικοδομών επί επτά έτη. Kατάργηση της επιβολής EETA στα εργοτάξια των οικοδομών.
Tεκμήρια κατοικίας -Πόθεν έσχες οικοδομής
Άμεση κατάργησή τους.
Aυθαίρετα
Mείωση των προστίμων νομιμοποίησης, και κυρίως του βασικού συντελεστή από 0,15 σε 0,10.
Aπόσυρση του Π.Δ.
Για περιοδικές επιθεωρήσεις των υφιστάμενων κτιρίων με υποχρεωτικές αμοιβές μηχανικών.
Ο θεσμός του Σ.Δ.
Μεταφορά συντελεστή δόμησης.
Eμπορικές μισθώσεις
Oι νέες μισθώσεις θα διέπονται αποκλει­στικά από τους συμβατικούς όρους τους, και όχι από δεκαεξαετή αναγκαστική αρχική διάρκεια για τον εκμισθωτή και μόνον ετήσια υποχρέωση για τον μισθωτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου