Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

αναλυση για Προστατευόμενο Μέλος & Οικογενειακό Επίδομα 2013.

Προστατευόμενο Μέλος & Οικογενειακό Επίδομα 2013.
Προστατευόμενο Μέλος & Οικογενειακό Επίδομα 2013
Ποιος είναι ο ορισμός του Προστατευόμενου μέλους και ποια η αντιμετώπισή του φορολογικά;

Προστατευόμενο μέλος είναι αυτό που βαρύνει οικονομικά τον φορολογούμενο κατά τη διάρκεια της χρονιάς, εφόσον το  προστατευόμενο μέλος δεν έβγαλε πάνω απο 2.900€ εισόδημα όπως αυτό δηλώθηκε πραγματικά ή προσδιορίστηκε με τα τεκμήρια,(βλ. σελίδα "Τεκμήρια 2013") και να ανήκει σε μία απο τις παρακάτω περιπτώσεις:

1) Ανήλικο παιδί  κάτω των 18 ετών . (Γέννηση απο 1-1-1994 έως 31-12-2012)
2) Ενήλικο παιδί απο 18 έως 19 ετών , εφόσον πηγαίνει ακόμη στο Λύκειο.
3) Ενήλικο παιδί απο 18 έως 25 ετών , εφόσον σπουδάζει σε αναγνωρισμένη Σχολή (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ) (Γέννηση απο 1-1-1987)
4) Ενήλικο παιδί που είναι άνεργο με κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ, εφόσον είναι έως 20 χρονών εαν μετά το Λύκειο δεν φοιτεί πουθενά, η εως 27 χρονών εφόσον σπουδάζε σε αναγωρισμένη σχολή (ΑΕΙ , ΤΕΙ , ΙΕΚ)
5) Ενήλικο παιδί ασχέτως ηλικίας, που μέσα στην προηγούμενη χρονιά υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

Ποιο το όφελος του να δηλωθεί στη φορολογική δήλωση ένα τέκνο ως προστατευόμενο;

Για τους έγγαμους γονείς ο Πατέρας, και για τους χωρισμένους ο γονιός που έχει την επιμέλεια, "γλυτώνει" τη φορολόγηση των χρημάτων που θα δηλώσει ως εξής: 2000€ για κάθε παιδί μέχρι τα 2. Άλλα 3000€ για κάθε παιδί απο 2 και πάνω.  Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε λιγότερο φόρο απο 200 έως και χιλιάδες ευρώ, αναλόγως αριθμού παιδιών.
Επίσης , απο φέτος θα δίνεται Οικογενειακό Επίδομα Στήριξης Τέκνων για όλα τα παιδιά , απο το πρώτο παιδί. 

!ΠΡΟΣΟΧΗ! Παραδείγματα πως κάποιος ενώ εκ των πραγμάτων είναι προστατευόμενο τέκνο, μπορεί φορολογικά να χάσει αυτή την ιδιότητα:

Α) Φοιτητής 20 ετών , μένει σε ενοικιαζόμενο σπίτι, και δούλεψε νόμιμα σε καφετέρια για 2 μήνες το 2012 όπου και πήρε βεβαίωση αποδοχών για 600€ συνολικά. Επειδή απο φέτος είναι υποχρεωτική η δήλωση για όλα τα πραγματικά εισοδήματα, ο φοιτητής πρέπει να κάνει φορολογική δήλωση και να αναγράψει τα 600€ που εισέπραξε. ΟΜΩΣ το τεκμήριο διαβίωσης άγαμου που θα του υπολογιστεί, είναι 3000€ και έτσι ξεπερνάει το όριο των 2900€ και ΔΕΝ μπορεί να δηλωθεί απο το γονέα του ως προστατευόμενο μέλος. Σε αυτή την περίπτωση ο γονέας χάνει το επίδομα για το εν λόγω παιδί, και το πρόσθετο αφορολόγητο των 2000€.

Β) Ενήλικος 18 ετών, έχει στο όνομά του εξ ολοκλήρου ένα διαμέρισμα που του το έχουν γράψει οι γονείς του και δεν έχει βγάλει καθόλου εισόδημα μέσα στο 2012. Υποβάλλει αναγκαστικά φορολογική δήλωση λόγω του ακινήτου, και έτσι του καταλογίζεται τεκμήριο διαβίωσης και σπιτιού 5500€ συνολικά , το οποίο είναι μεγαλύτερο απο 2900€ και άρα χάνει την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλους.

Γ) Φοιτητής 22 ετών , είχε μαζέψει "μαύρα" χρήματα και αγόρασε το 2012 επειδή έτσι ήθελε ένα παλιό αυτοκίνητο μικρής αξίας στο όνομά του (είτε μισό μισό δεν έχει σημασία). Αναγκάζεται να κάνει  φορολογική δήλωση λόγω του αυτοκινήτου, και έτσι του υπολογίζονται 3 τεκμήρια, της διαβίωσης , της αγοράς του αυτοκινήτου και της συντήρησης του αυτοκινήτου, συνολικά 6400€. Αυτομάτως χάνει την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλους γιατι τα τεκμήρια του ξεπερνούν τα 2900€.

Γίνεται άμεσα κατανοητό πως πρέπει να αποσαφηνιστεί πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γονέα και παιδιών το εαν αυτά παραμένουν προστατευόμενα μέλη η όχι, διότι εάν δεν είναι προστατευόμενα και δηλωθούν έτσι, σε ενδεχόμενο έλεγχο ο γονιός θα πληρώσει ευκαταφρόνητο πρόστιμο.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 2013 ή "επίδομα στήριξης τέκνων"


Απο 1-1-2013 όλοι οι γονείς δικαιούνται επίδομα για τα προστατευόμενα παιδιά τους. Παλαιότερα επίδομα δικαιούνταν μόνο οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι.
Το νέο αυτό επίδομα ορίζεται σε 40€ το μήνα για κάθε παιδί , και θα δίνεται κάθε τρεις μήνες με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδείξει ο καθένας.
ΔΕΝ το δικαιούνται όμως όλοι! Υπάρχουν κατηγορίες δικαιούχων ως εξής:

1) Δικαιούχοι πλήρους επιδόματας, 40 € ανά παιδί.
2) Δικαιούχοι μειωμένου επιδόματος 26,67€  ανά παιδί.
3) Δικαιούχοι υπερμειωμένου επιδόματος 13,33€ ανα παιδί.
4) Μη δικαιούχοι.

Το σε ποιά απο τις 4 ανωτέρω περιπτώσεις ανήκει η κάθε οικογένεια, υπολογίζεται με μερικούς σύνθετους μαθηματικούς τύπους που λαμβάνουν υπόψιν διάφορες μεταβλητές όπως: το εισόδημα που δηλώνει η οικογένεια, ο αριθμός των μελών της, κ.α.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση ένταξης στην ανάλογη κατηγορία δικαιούχου θα γίνεται μαζί με την υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης των γονέων ηλεκτρονικά.

Για τις οικογένειες που έχουν απο 3 παιδιά και πάνω, θα δίνεται και έξτρα επίδομα 500€ για κάθε παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου