Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ολοκληρώνεται η αυτόματη συμπλήρωση των τόκων στο Ε1 από την ΓΓΠΣ

Ολοκληρώνεται η αυτόματη συμπλήρωση των τόκων στο Ε1 από την ΓΓΠΣ


Σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από τόκους θα δουν προσυμπληρωμένα τα ποσά στους αντίστοιχους κωδικούς της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης (Ε1).


Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ολοκληρώσει τη μεταφόρτωση των δεδομένων τα οποία θα εμφανίσει σήμερα ή αύριο στα Ε1.

Κατά την αυτόματη συμπλήρωση των τόκων στο Ε1 από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων μπορεί να προκύψει πρόβλημα για τους φορολογούμενους. 

Το πρόβλημα αφορά κυρίως τους συνδικαιούχους των λογαριασμών, οι οποίοι θα πρέπει να «τσεκάρουν» ότι η ΓΓΠΣ δεν έχει προτυπώσει ολόκληρο το ποσό των τόκων σε καθέναν από αυτούς, αφού η ίδια δεν μπορεί να κάνει τον επιμερισμό.

Στην περίπτωση αυτή κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο ,αφού οι τόκοι προστίθενται στο συνολικό εισόδημα για να υπολογισθεί η έκτακτη εισφορά.

Υπενθυμίζεται πως από εφέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο Ε1 όλων των εισοδημάτων του φορολογουμένου ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από τον φόρο εισοδημάτων.

Η αναγραφή των ποσών αυτών (π.χ. από τόκους) στους κωδικούς 659-660 του Ε1 γίνεται προκειμένου να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια για να προκύψει η φορολογητέα βάση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (1%-4%).


9/7/2013
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου