Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Νομιμοποίηση αυθαίρετου με 100 ευρώ τον μήνα προβλέπει το σχέδιο νόμου

Νομιμοποίηση αυθαίρετου με 100 ευρώ τον μήνα προβλέπει το σχέδιο νόμου

Νομιμοποίηση αυθαίρετου με 100 ευρώ τον μήνα προβλέπει το σχέδιο νόμου
Την ερχόμενη Τρίτη κατατίθεται εκτός απροόπτου στη Βουλή το τελικό σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα με καίριες τροποποιήσεις που αφορούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή προστίμων σε κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών, όπως οι χαμηλοεισοδηματίες, πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες.
Όπως προβλέπει το κείμενο το οποίο υποβλήθηκε προ ημερών στη Βουλή για νομικό έλεγχο, όσοι ιδιοκτήτες υπαχθούν στη νέα ρύθμιση έως το τέλος του χρόνου, θα μπορούν να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετο τους σε 100 μήνες, με 100 ευρώ ελάχιστη μηνιαία δόση.
Στην περίπτωση αυτή, όσοι προχωρήσουν εντός του 2013 σε τακτοποίηση θα τύχουν έκπτωσης 10% εάν καταβάλουν το 30% του προστίμου σε έξι μήνες από την ημερομηνία υπαγωγής.
Σε διαφορετική περίπτωση που η υπαγωγή δεν γίνει εντός του έτους η εξόφληση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 60 δόσεις. Ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 25%.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εντός έξι μηνών πρέπει να καταβληθεί τουλάχιστον το 5% του προστίμου καθώς το ανεξόφλητο ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου θα προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Στις ειδικές ομάδες του πληθυσμού (άτομα με αναπηρία, παλιννοστούντες ομογενείς, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.), για τις οποίες είχε προβλεφθεί μείωση του ειδικού προστίμου ως και 85%, προστίθενται και οι μακροχρόνια άνεργοι. Γι' αυτούς προβλέπεται έκπτωση 50% του προστίμου της τακτοποίησης του αυθαιρέτου εφόσον πρόκειται για κύρια κατοικία.
Θωρακίζονται οι ιδιοκτήτες
Οι περίπου 129.000 ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο νόμο για την τακτοποίηση, θωρακίζονται έναντι πιθανής νομικής προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, στη ρύθμιση θα εντάσσονται οι αυθαίρετες κατοικίες που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1975, με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ.
Ταυτόχρονα, οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση θα προβλέπεται για τα αυθαίρετα που υφίστανται προ του 1983, όπως και για τις μικρού μεγέθους (40% κάλυψης-δόμησης και έως 20% του ύψους) παραβάσεις.
Ενώ, τα ακίνητα με σημαντικές παραβάσεις (άνω του 40%) θα εξαιρούνται της κατεδάφισης για 30 χρόνια και εν συνεχεία, με υπουργική απόφαση η συγκεκριμένη κατηγορία θα εντάσσεται στο σχέδιο ευρύτερων περιοχών προς πολεοδόμηση. Οι μικρές παραβάσεις νομιμοποιούνται με 500 ευρώ, ενώ οι μεσαίες παραβάσεις με υπέρβαση συντελεστή δόμησης μικρότερη του 40%, μετά την καταβολή του προστίμου και τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου, θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση.
Παραδοσιακοί οικισμοί
Ωστόσο, ασαφές παραμένει εάν στο νέο πλαίσιο περιλαμβάνεται επιστροφή χρημάτων σε υποθέσεις αυθαιρέτων για τα οποία υπάρχει δικαστική απόφαση και τα οποία είχαν υπαχθεί σε διαδικασία τακτοποίησης του ν. 4014/11. Τα αυθαίρετα αυτά υποχρεωτικά θα εξαιρεθούν από τη νέα ρύθμιση, καθώς οι βασικές προσφυγές κατά της συνταγματικότητας του νόμου αφορούσαν περιπτώσεις που είχαν κριθεί δικαστικά και επιχειρήθηκε να ωφεληθούν από τον νέο νόμο.
Παράβολο 30% του προστίμου
Μια επιπλέον διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο είναι ότι για κάθε τακτοποίηση αυθαιρεσίας σε παραδοσιακό οικισμό ή σε διατηρητέο κτίριο, θα πρέπει να εξετάζεται από επιτροπή η μορφολογική και αισθητική του ένταξη στο δομημένο περιβάλλον.
Η ρύθμιση αυτή ίσχυε μόνο για τις πρόχειρες κατασκευές. Η μεταβίβαση αυτών των ακινήτων γίνεται με την καταβολή παραβόλου και του 30% του προστίμου, ενώ η προθεσμία εξόφλησης αρχίζει από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης θα λάβει έγκριση από την επιτροπή.
Τέλος, μέσω της Τράπεζας Γης, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί ή οι φορείς ιδιωτικής πολεοδόμησης θα μπορούν να μεταφέρουν συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή. Η νέα ρύθμιση για την αυθαίρετη δόμηση αναμένεται να αποτελέσει νόμο του κράτους μέχρι τον Αύγουστο και θα έχει διάρκεια ως το τέλος του 2014.
Σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού προβλέπεται μείωση του ειδικού προστίμου έως και 85%, ενώ για τους μακροχρόνια άνεργους προβλέπεται έκπτωση 50% του προστίμου τακτοποίησης του αυθαιρέτου.
Του ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
kzakinthinos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου